Romanii pun pe primele locuri facturile la utilitati, medicamentele si tigarile, inaintea ratelor bancare, releva un studiu realizat de Mercury Research pentru compania de colectare creante Kruk International.
Conform studiului, prioritatile in bugetul familial sunt: plata facturilor la utilitati, plata medicamentelor, cheltuieli pentru cresterea copiilor, hrana zilnica si tigarile.
Abia dupa toate aceste cheltuieli urmeaza plata datoriilor catre banci si cheltuielile pentru combustibili, in cazul posesorilor de autoturisme.
Cu ocazia prezentarii acestui studiu, compania poloneza de colectare a creantelor a lansat pe piata locala o campanie de comunicare. Aceasta presupune derularea unui spot comercial pe principalele canale de televiziune din Romania. Campania este integrata in platforma educationala “Datoria Mea” si se va derula in urmatoarele 3 luni.
"Este pentru prima data cand in Romania se desfasoara o campanie de comunicare elaborata de o companie de colectare a creantelor adresata persoanelor cu datorii", a declarat Piotr Krupa, presedintele si membru fondator al Kruk.
Sociologul Mircea Kivu a explicat modul cum devin oamenii restanti. Potrivit acestuia, restantierii au contractat un credit fie cand erau stabili financiar si puteau suporta rata, iar la un moment dat a intervenit un factor precum scaderea salariului sau pierderea locului de munca, fie creditul a fost luat cand exista deja o precaritate financiara, dar a aparut o situatie urgenta precum un accident sau o imbolnavire.
Kivu a spus ca in aceasta situatie creditul a fost luat "la limita", fara sa se stie daca va exista posibilitatea achitarii lui.
Potrivit aceluiasi sociolog, in ceea ce priveste comportamentul restantierilor, ei resimt situatia ca pe o povara si sunt permanent preocupati de cautarea unei iesiri din aceast