După ce a lucrat cu designeri celebrii, francezul Philippe Guilet a creat o colecţie haute couture cot la cot cu artizani români. Colecţia de modă „100%.ro“ va fi prezentată la 27 octombrie la Bucureşti şi la 17 noiembrie la Paris, urmând ca apoi să fie promovată în toată lumea.
Cojocarul Constantin Juravle din Bucovina s-a trezit în bătătură cu un fracez spilcuit care i s-a recomandat Philippe Guilet şi care i-a spus că scurtele lui din piele au stofă de podiumurile din Franţa.
Cât a lucrat la una dintre cele 31 de ţinute din colecţia de haute couture ce vor defila la 17 noiembrie la Grand Palais, cojocarul a aflat că nici materialele lui nu sunt atât de simple cum le ştia el. Blana de oaie întoarsă a devenit pe loc „mouton retourné", iar broderiile pe care le lucra cu migală de decenii sunt „tipic bucoviene". „La motivele pentru rochia de mireasă a muncit un sat întreg", exemplifică designerul care a lucrat cu nume grele din moda internaţională, printre care Paul Lagerfeld, Jean Paul Gaultier sau Donna Karan. La colecţia lui Guilet au contribuit 50 de artizani din toată ţara.
Preţuri de mii de euro
Ca să creeze ce n-a văzut Parisul, designerul s-a inspirat din ceea ce oraşele aglomerate au uitat că există: zgomotul războiului de ţesut, elementele din opera lui Brâncuşi, covoarele din Maramureş, ouăle încondeiate, şindrila de pe case sau basmalele înflorate.
Îndrăgostit până peste cap de România, francezul care a călcat prima dată în ţară în 2007, când a devenit directorul artistic al Ambasadei Franţei în România, a lucrat cu artizanii români în acelaşi regim ca în atelierele de haute couture. „Singura diferenţă este că artizanii români încă mai ştiu cum să lucreze, dar nu prea au materiale, în timp ce noi, francezii, avem toate mijloacele, dar nu mai avem savoir-faire-ul", a explicat Philippe Guilet.
Aşa că banalele pulovere împl