„Indignaţii de pe Wall Street” (Le Figaro). „Italia nu mai e o ţară meditareneeana...” (Corriere de la Serra). „Orice se va întâmpla la New York, va fi un eşec” (Amin).
Să începem cu un articol din New York Times. Laureatul premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, critică felul în care e tratată economia şi spune că că e nevoie de un alt tratament.
Da, Krugman face comparaţia cu Evul Mediu. Atunci, când cineva era bolnav, i se lua sânge. Şi i se luă din nou sânge. Şi încă o dată. Pacientul devenea din ce în ce mai slab şi până la urmă, de cele mai multe ori, murea. Din fericire, doctorii nu mai acţionează acum aşa. Din păcate, spune Krugman, majoritatea celor care fac politicile economice încă procedează aşa. Krugman aminteşte că în ultimii doi ani atât în Statele Unite, cât şi în Europa, politicile au fost dominate de austeritate fiscală. Prin tăierea costurilor şi reducerea deficitelor, s-a crezut că ţările vor recâştiga încrederea pieţelor.
Or vedem, că nu e cazul. Că deşi se adopta planuri de austeritate, pieţele nu au încredere. Ce ar trebui să se întâmple? Economia are nevoie de un imbold puternic acum, nu în viitor. Avem nevoie de mai multe, nu de mai puţine cheltuieli guvernamentale. Krugman îl citează în acest sens pe şeful gigantului Google, Eric Schmidt, care spune acelaşi lucru.
Krugman apreciază prin urmare planul lui Barack Obama de a crea locuri de muncă. „Problema e – spune el – ca în ultimul an şi jumătate, politicienii au mers în direcţia proastă. Acum, trebuie să facă o schimbare a direcţiei de 180 de grade. Numai aşa vor opri sângerarea”
„Indignaţii de pe Wall Street” (Le Figaro). Ziariştii francezi au găsit pe Wall Street o mişcare de protest a unor americani. Faţă de ce e acest protest ?
Cu siguranţă, Magda, Trinity Place nu e Piaţa Tahrir din Egipt, dar atmosfera nu e foarte diferită, pe