Consiliul Naţional Secuiesc va demara o campanie de strângeri de semnături, prin care Uniunea Europeană să recunoască printr-un act juridic dreptul de autodeterminare a Ţinutului Secuiesc. Consiliul Naţional Secuiesc a decis să se folosească de prevederile Tratatului de la Lisabona pentru a obţine automia teritoriului.
Uniunea Europeană oferă cetăţenilor din statele membre dreptul la iniţiative cetăţeneşti. Aceste iniţiative trebuie susţinute de un milion de semnături din sapte ţări membre ale Uniunii. Conform unui Regulament al Parlamentului European, până la 1 martie 2012, fiecare stat membru trebuie să desemneze o autoritate responsabilă cu verificarea procesului de strângere de semnături. Iniţiativa cetăţenească a Consiliului Naţional Secuiesc este “recunoașterea printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare, a comunităților autohtone care păstrează particularitățile naționale și tradiții specifice, precum și asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea“.
“Conform hotărârii adoptate, obiectivul iniţiativei cetăţeneşti ce urmează să fie demarată de Consiliul Naţional Secuiesc este recunoaşterea, printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare a comunităţilor autohtone care păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii specifice, precum şi asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea“, se arată într-un comunicat CNS. Prin acest demers, CNS doreşte autonomia Ţinutului Secuiesc, iar pentru acest lucru are nevoie de minimum 24.750 de semnături din România. “Noi intenţionăm însă să trângem circa 200.000 de semnături“, a precizat Izsak Balazs, preşedintele CNS.
La aceste semnături se adaugă cele strânse în regiunile similare din Europa. “A fost adoptată hotărârea de a crea la nivel unional condiţiile juridicie ale autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, contactând locuitorii r