Când vine vorba de alimentaţie, fiecare dintre noi are opinii. De exemplu, multe persoane cerd că trebuie să excludă pâinea din alimentaţie pentru a se menţine supli sau că trebuie să ocolească produsele fără grăsimi. Specialiştii în nutriţie contrazic aceste idei preconcepute.
1. Apa minerală este cea mai bună pentru consumul zilnic
Ea conţine săruri minerale benefice pentru sănătate, însă există riscul ca un consum zilnic să favorizeze formarea pietrelor la rinichi sau să influenţeze negativ evoluţia unor afecţiuni. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, cel mai indicat este să alternezi mărcile de apă minerală, pentru că fiecare are o concentraţie diferită de săruri.
2. Pâinea îngraşă, aşa că trebuie exclusă din alimentaţie
Este adevărat doar în cazul în care alegi pâinea albă, obţinută din făină rafinată. Pâinea obţinută din făină integrală conţine vitamine din complexul B, săruri minerale şi fibre alimentare, fiind deci hrănitoare şi recomandată în alimentaţia zilnică. Cu specificaţia că, precum orice alt aliment, trebuie consumată cu moderaţie.
Un alt aspect important este asocierea cu alte alimente. Şi pâinea integrală îngraşă dacă este consumată cu alţi carbohidraţi, precum cartofii şi orezul. Foarte important este să eviţi pâinea care are în compoziţie ingrediente precum E-urile (conservanţii, coloranţii, emulgatorii) şi zahărul.
3. Sarea de mare este mai sănătoasă decât cea normală
O linguriţă de sare obişnuită conţine 2.300 de miligrame de sodiu. Sarea de mare conţine aceeaşi cantitate de sodiu, aşa încât, din acest punct de vedere, nu există diferenţe între cele două. Despre sarea de mare se spune că are în compoziţie şi alte minerale benefice pentru sănătate, cum ar fi magneziul şi fierul, însă mulţi nutriţionişti susţin că sunt în cantităţi nesemnificative. Pentru că sarea de masă are în compoziţie şi iod, poate