"Managerii care vor veni la conducerea marilor companii de stat trebuie să aibă experienţă pe poziţii de vârf în companii aflate în topul celor mai mari jucători de pe o piaţă. Ei trebuie să fie suficient de puternici pentru a face restructurări masive, dar destul de sensibili în aşa fel încât să poată gestiona schimbarea, să menţină un climat organizaţional bun în companie. De asemenea, ei trebuie să aibă experienţă de peste 10- 15 ani în companii diferite, pe pieţe diferite, să fi lucrat în ţări emergente sau în statele din centrul şi estul Europei", este de părere headhunterul de origine germană Werner Stein, care conduce firma de executive search Stein&Partner, cu afaceri de peste 360.000 de euro anul trecut.
Hidroelectrica, Oltchim, Romarm, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Electrica Furnizare sunt primele companii de stat care vor fi conduse de manageri privaţi începând cu luna martie a anului viitor. ZF continuă exerciţiul de selecţie de manageri care ar putea să se afle pe listele scurte ale headhunterilor, în funcţie de experienţa profesională şi de studiile absolvite, dar şi după dimensiunea bugetelor sau a responsabilităţilor pe care aceştia le gestionează în firmele private de pe piaţa locală.
În acest profil se încadrează, de exemplu, Anca Georgescu (Romtelecom), Alexandru Blemovici (Schaeffler), Carmen Neagu (GE Energy) şi Radu Maftei (P&G Balkans) care au acumulat o vastă experienţă în sectorul privat, au avut în gestiune bugete de zeci sau chiar sute de milioane de euro şi care au luat decizii care au influenţat destinul a mii de angajaţi. Ei sunt reprezentanţii companiilor care au reuşit să treacă cu bine peste perioadele de scădere economică şi care au restructurat activităţile companiilor în care lucrează în aşa fel încât acestea să devină mai eficiente. Expertiza lor creează un profil pentru executivii pe care îi vor căut