Mutarea ambasadei SUA în noul sediu din Băneasa lasă liberă o casă de patrimoiu în strada Tudor Arghezi, în spatele Hotelului Intercontinental, imobil pe care îl revendică Academia Română, dar pe care RAAPPS nu se grăbeşte să-l elibereze.
Academia Română, proprietar până în 1948 al imobilului, încearcă să recupereze clădirea, administrată în prezent de Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). De fapt, reprezentanţii Academiei spun că au câştigat deja în instanţă drepturile asupra clădiri.
RAAPPS nu se grăbeşte să predea clădirea Ambasadei SUA
"S-au făcut demersurile legale, am câştigat clădirea în instanţă pe 9 mai. Următorul pas va fi predarea, respectiv primirea imobilului, dar RAAPPS se mişcă greu, astfel că lucrurile stagnează", a declarat, pentru gândul, un reprezentant al Oficiului juridic al Academiei Române.
Citeşte şiVIDEO: BUNCĂRUL DIN BĂNEASA. Fă un tur virtual în noul sediu al Ambasadei SUA la Bucureşti
Aceasta a precizat că există câteva strategii pentru a obliga RAAPPS să cedeze clădirea, dar pe care nu le poate dezvălui. "În orice caz, ne-am luptat zece ani pentru ea, nu mai contează trei zile în plus sau în minus", a conchis aceasta.
Motivul pentru care RAAPPS nu vrea să cedeze clădirea l-ar putea reprezenta chiria pe care Ambasada SUA încă o mai plăteşte către Regie şi care ar fi, conform informaţiilor vehiculate în presă, de un milion de euro pe lună. Reprezentanţii RAAPPS nu au dorit să dea informaţii referitoare la stadiul în care se află procesul cu Academia Română sau la chiria plătită de Ambasada SUA.
Contactat de gândul, un reprezentant al Biroului de Presă al Ambasadei SUA a declarat, însă, că suma de un milion de euro i se pare "exagerată". "Suma se face publică doar cu acordul proprietarului, probabil că RAAPPS nu doreşte acest lucru. Nu am voie să vă dau această sum