Ambasada Olandei a cerut ieri explicaţii autorităţilor române cu privire la decizia Bucureştiului de a bloca toate transporturile de flori, bulbi şi se minţe provenind din Regatul Ţărilor de Jos. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Sâmbătă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţa că toate tirurile încărcate cu acest tip de marfă provenind din Olanda au fost oprite la posturile vamale, iar Agenţia naţională fitosanitară efectuează prelevări în urma bănuielilor privind posibila prezenţă a unei bacterii.
"Companiile exportatoare olandeze şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la blocarea acestor exporturi la ambasada Olandei sau la autorităţile olandeze relevante", se menţionează într-o declaraţie de presă a ambasadei Olandei care mai cere Bucureştiului să adopte măsuri con forme cadrului legal european.
La Amsterdam, doi eurodeputaţi olandezi au denunţat un fel de "şantaj" din partea României, în condiţiile în care măsura blocării acestor exporturi vine la doar o zi după decizia guvernului de la Haga de a bloca aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Ministerul român de Externe a taxat, de altfel, ieri, rezultatul votului din guvernul olandez. "Guvernul olandez, este întrucâtva captiv în agenda politică antieuropeană, antiimigraţionistă a unui partid extremist", a declarat Teodor Baconschi, şeful diplomaţiei române, referindu-se la formaţiunea populistă Partidul Libertăţii condusă de controversatul Geert Wilders de al cărei sprijin în parlament depinde coaliţia de guvernământ olandeză. Astfel de platforme politice nu aduc însă voturile aş teptate, a mai atras atenţia acesta.
Ministrul român a mai subliniat că toate argumentele tehnice legate de aderarea la spaţiul fără frontiere interne sunt în favoarea României şi Bulgari
"Guvernul olandez este întrucâtva captiv în agenda politică