Din anul 2000 Republica Moldova înregistrează o creştere permanentă a poluării aerului atmosferic. Datele investigaţiilor de laborator denotă o creştere a poluării aerului cu ozon şi pulbere. Astfel circa 70% din populaţia urbană respiră aer poluat şi doar 10 % aer curat. Nivelul total al poluării pe ţară este de 93.3%, iar în Chişinău - de 96%. Această informaţie a fost făcută publică, astăzi, în cadrul mesei rotunde organizată de Ministerul Mediului şi Primăria municipiului Chişinău.
Anatol Burlacioc, medic-igienist, a atenţionat că transportul auto este sursa principală de poluare a aerului atmosferic cu substanţe nocive. În anul 2010 s-a înregistrat o creştere cu 1.200 de cazuri a îmbolnăvirilor sistemului circulator şi cu cu aproximativ 104 - a sistemului nervos. De asemenea, este în creştere numărul bolilor canceroase.
Numărul autoturismelor în oraşul Chişinău este în creştere. În prezent, în Capitală sunt înregistrate peste 230 de mii de automobile, iar în republică numărul acestora ajunge la 600 de mii. Foarte multe mijloace de transport nu corespund cerinţelor ecologice.
Un alt factor nociv este poluarea sonoră, adică zgomotul. Cel mai mare nivel al zgomotului se înregistrează pe străzile Ştefan cel Mare, Columna şi Hânceşti, iar cel mai mare nivel de poluare îl are zona centrală.
Este în creştere şi numărul accidentelor rutiere
Aglomeraţia de autoturisme favorizează şi creşterea numărului de accidente rutiere. În ultimele opt luni au fost înregistrate 845 de accidente rutiere, în urma cărora au decedat 44 de persoane, iar 1.079 au fost traumatizate. Dintre acestea, 302 cazuri au fost înregistrate la treceri de pietoni, iar în urma ciocnirii maşinilor - 356. În acelaşi timp, din vina şoferilor au avut loc 752 de accidente dintre care, în 84 de cazuri au fost vinovaţi pietonii. Copii au fost implicaţi în 168 de accidente rutiere,