Pentru ca in sezonul rece sa fim feriti de gripe si raceli este necesara o imunitate puternica pe care o dobandim consumand multe fructe si legume.
Pe langa fructe si legume insa, natura, cu bunatatea-i stiuta ne pune la dispozitie o serie de plante care au darul de a fabrica anticorpi si reusesc sa ne fereasca de raceli. Catina, macesele, busuiocul, patlagina sunt plante binecunoscute la noi despre care trebuie stiut ca ajuta la intretinerea si cresterea imunitatii.
Patlagina, care rezista verde sub stratul de zapada si iarna, se foloseste in caz de raceala, bronsite cronice, astm bronsic, ulcer gastroduodenal, laringite, traheite, ulcer varicos, tuse, conjunctivite, diaree. Preparatele din patlagina purifica sangele, stomacul si plamanii, ajuta la scaderea colesterolului din sange si trateaza hipertensiunea arteriala.
In caz de raceala, dureri in gat si in piept, tuse, se pot bea trei, patru cani de ceai de patlagina pe zi. Peste una, doua lingurite de planta uscata si maruntita, se toarna 200 ml de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la infuzat cateva minute. Se strecoara, se indulceste cu miere poliflora sau putin zahar si se bea cald. Ceaiul fierbinte intarzie vindecarea durerilor de gat.
Tinctura de patlagina poate fi folosita timp de doi ani de la preparare. Se umple un borcan cu frunze proaspete de patlagina fara a le indesa peste care se toarna alcool alimentar, tuica sau vodca in asa fel incat sa le acopere. Vasul bine inchis, se lasa la macerat 15 zile, timp in care se agita de cateva ori pe zi. Apoi, se strecoara si tinctura se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare. Se iau cate 10, 15 picaturi sau chiar o lingurita, diluata in apa, impotiva afectiunilor pomenite mai sus.
Busuiocul are in compozitia sa vitaminele A si C, minerale precum calciu si fier, substante care ii conf