Prezervativele şi contraceptivele orale sunt lucruri tabu pentru multe femei de etnie romă. Deşi au câte zece copii şi o povară familială greu de suportat, mulţi ţigani nici nu-şi pun problema planificării familiale, susţin mediatorii sanitari.
Ortansa Căldăraru a împlinit 48 de ani şi are opt copii. Cel mai mic are un an şi patru luni. Sleită de puteri, cu faţa brăzdată de riduri, femeia uscăţivă se chinuie să-i dea copilului lapte de la sân.
Ortansa n-a avut vreodată un serviciu. Se întreţine din ajutoarele sociale şi din banii trimişi acasă de soţ. Bărbatul ţigăncii e la cerşit în Franţa. „Ce să facă, doar nu era să fure?", ne explică Ortansa.
Am ajuns în casa Ortansei Căldărarui împreună cu Marilena Tecaru, unul din cei trei mediatori sanitari din Galaţi, care îi informează pe romi despre beneficiile medicinei şi necesitatea vaccinării copiilor. Cu femeile rome, Marilena abordează şi teme mai delicate, ca sănătatea reproducerii.
„Înţeleg că soţul tău nici nu vrea să audă de prezervativ, dar mai sunt sterilete şi pastile contraceptive. Data viitoare când te duci la medic, îl rogi să-ţi dea", îi spune mediatorul sanitar Ortansei.
Ţiganca recunoaşte că s-a săturat să tot nască, dar nu prea are soluţii. Spune că soţul ei n-ar vrea să folosească prezervativul. Pastile contraceptive se teme să ia pentru că are probleme cu ficatul.
„Cum să-i spun să pună prezervativul? Nici nu vrea s-audă. Suntem credincioşi. Nu avem voie să facem avort. Dar am făcut totuşi un chiuretaj şi nu m-am simţit bine. Peste un an am rămas iar gravidă şi, ca să spăl păcatul avortului, am păstrat copilul", povesteşte Ortansa.
De cinci ani, de când umblă prin comunităţile de romi, Marilena Tecaru a văzut cu ochii ei cum unele femei nasc pruncii unul după altul. Încercările de a le convinge să-şi planifice familia se soldează, de c