Stânga a diabolizat dreapta după 1989. Dar dreapta a diabolizat sau doar a evaluat în adevăr stânga, atunci când a vorbit foarte critic despre aceasta din urmă?
V-am spus deja părerea mea despre fundamentele intelectuale şubrede pe care se sprijină construcţia doctrinară a stângii: egalitarism, asistenţialism, umanitarism, etatism şi aşa mai departe. A le recunoaşte nu înseamnă a diaboliza stânga, ci a-i expune raţional şi pertinent slăbiciunea constitutivă.
Dreapta are şi ea lipsuri: cel mai mult îmi displace reducerea dreptei la legalismul contractualist şi la capitalism esenţiale amândouă pentru buna orânduire a societăţii. Nu spun nu. Dar prin această limitare eliminăm sufletul dreptei, care ne vine din respectul faţă de religie, tradiţii, limbă, patrimoniu. Uităm, în primul rând, demnitatea persoanei, care, deşi depinde de prosperitatea capitalistă şi de domnia legii, nu se reduce la ele, ci le inspiră şi le transcende totodată.
Unde vă vedeţi peste 11 ani? Ce vă vedeţi făcând?
De ce exact 11? Fie, accept cifra şi accept de pe acum că voi avea aproape 60 de ani în 2022 o vârstă nu prea înaintată pentru politică.
Cred că până atunci România va evolua spectaculos. Sunt convins că voi fi în continuare implicat în politica dreptei, dar a unei drepte de alt fel. Viaţa politică se va simplifica până atunci, reducându-se, probabil, la un bloc popular şi unul socialist. Valorile creştin-democrate vor, fi la acea vreme, un acquis de mult metabolizat al dreptei populare.
Cuvinte cheie:USL, PNL, PC, Basescu
Stânga a diabolizat dreapta după 1989. Dar dreapta a diabolizat sau doar a evaluat în adevăr stânga, atunci când a vorbit foarte critic despre aceasta din urmă?
V-am spus deja părerea mea despre fundamentele intelectuale şubrede pe care se sprijină construcţia doctrinară a stângii: egalitarism, asistenţialism, umanitarism