Ţigările sărbeşti au ajuns un produs de lux chiar şi la colţul străzii, de aceea contrabandiştii le schimbă cu alcoolul
Apogeul vânzărilor la alcoolul de contrabandă a fost atins la sfârşitul verii, când iubitorii lui Bachus l-au căutat pentru prepararea diferitelor băuturi spirtoase cu fructe.
Dacă cererea a fost mare, traficanţii de alcool au făcut repede rost de produs. Reţeta este simplă şi acoperită de lege.
“Principala metodă este cea legală, fiecare persoană introduce prin vamă un litru de alcool, la fiecare drum vin câte cinci în autoturism, introduc cinci litri de alcool, câteva pachete de ţigări.
Dacă fac asta de două-trei ori pe zi, într-o săptămână deja au strâns zeci de litri de alcool după care le vând diferitelor personae din judeţ sau din afara judeţului ”, a declarat Constantin Măricuţă din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi.
Autorităţile au mâinile legate când vine vorba de micul trafic cu produse accizabile.
“Nu avem voie să-i restricţionăm, am încercat, libera circulaţie îi permite să treacă oric de câte ori vrea, nici noi, nici poliţia de frontieră nu avem ce face.
Acesta este unul din factori care duce la aglomeraţie, la întârzieri şi la blocări în vamă”, a declarat Titu Neţoiu, şef la Vama Porţile de Fier.
O sticlă de alcool este cumpărată de la vecinii sârbi cu doar şase lei şi ajunge pe piaţa neagră să coste zece lei, preţul variază în funcţie de cantitatea cumpărată.
Cei care vor să se îmbogăţească repede din acest trafic nu trec alcoolul prin vamă cu litru, ci cu rezervorul.
“Au găsit mijloace de disimulare,au venit cu alcoolul pus în rezervorul maşinii şi alimenta maşina dintr-run recipient bine dosit sub maşină”, a adăugat şeful Vămii Porţile de Fier 1.
Din vamă, alcoolul ajuge în depozitele ilegale ale unor şmecheri intermediari sau direct la col