Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) vrea ca suprafaţa totală de teren pentru care sunt acordate subvenţii prin sistemul plăţilor unice să fie majorată de la 8,7 milioane hectare în prezent la cel puţin 10,2 milioane de hectare. Solicitarea a fost formulată de către preşedintele federaţiei, Viorel Matei, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu misiunea de audit a Curţii Europene de Conturi.
"La ora actuală României îi sunt alocate subvenţii pentru 8,7 milioane de hectare, în contextul în care suprafaţa agricolă a ţării este de 14,7 milioane de hectare, ceea ce reprezintă o inechitate. Am cerut ca suprafaţa beneficiară de subvenţii să fie majorată la minimum 10,2 milioane de hectare, iar semnalele primite sunt încurajatoare", a declarat Matei. El a adăugat că România ar fi dezavantajată dacă se va concretiza ideea analizată în prezent de Comisia Europeană potrivit căreia vor fi acordate subvenţii pentru o suprafaţă de maximum 1.000 de hectare pe fermă.
"Le-am transmis că în România există ferme a căror suprafaţă variază de la 50 la 10.000 de hectare şi ne-am declarat împotriva unei eventuale limitări care să prevadă, spre exemplu, acordarea de subvenţii pentru o suprafaţă de maximum 1.000 de hectare pe fermă. Acest lucru se discută la nivelul Comisiei Europene, iar pe noi ne-ar dezavantaja foarte mult pentru că avem potenţial de creştere în agricultură, în timp ce unele state occidentale l-au atins deja", a spus Matei.
FNPAR a cerut, de asemenea, o nouă politică în ceea ce priveşte alocările financiare pentru terenurile agricole nelucrate. Totodată, FNPAR a solicitat modificarea în regim de urgenţă a Legii Camerelor Agricole.
Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) vrea ca suprafaţa totală de teren pentru care sunt