Poate exista un desert mai bun decât îngheţata? Ei bine, da: există aşa-numita gelato - tot un fel de îngheţată, dar una mai gustoasă şi mai sănătoasă.
Este universal acceptat faptul că şi Chevrolet, şi Ferrari produc autoturisme cu patru roţi, care îşi îndeplinesc funcţia practică de mijloace de transport. În acelaşi fel, se ştie că îngheţata şi desertul italian gelato au caracteristici comune: ambele sunt reci, dulci, gustoase, având la bază produse lactate. Pe de altă parte, urmărind comparaţia între maşinile Chevrolet şi Ferrari, primele sunt doar funcţionale şi practice, în timp ce acelea care poartă cea de-a doua marcă sunt adevărate opere de artă, create în adevărata tradiţie artistică italiană. În acelaşi mod, între îngheţată şi gelato există anumite diferenţe, din punct de vedere al tipului şi calităţii.
Cuvântul „gelato“ înseamnă în limba italiană „îngheţat“, acest termen fiind alocat încă de la începuturi deliciosului desert. „Părinţii“ acestuia, italienii, spun că prepararea de gelato este un meşteşug pentru care este nevoie de un artizan care să ştie cum să combine ingredientele care iau cu asalt bolta palatină întocmai cum privirile unei persoane care deţine Chevrolet „atacă“ un Ferrari pe care îl întâlnesc.
Gelato, un desert pentru cunoscători
Desertul numit gelato este un fel de îngheţată, care însă trece printr-un proces de preparare cu totul diferit. Fructele proaspete sunt ingrediente de bază pentru gelato, pentru că, spre deosebire de alte deserturi îngheţate, acesta are nevoie de aroma fructelor pentru a-şi căpăta propria aromă. Gelato se prepară prin combinarea unor ingrediente precum fructe, alune sau ciocolată cu o bază formată din lapte, smântână dulce şi zahăr. De asemenea, datorită procesului unic de fabricaţie, gelato poate fi „personalizat“ cu ingredientele comandate de cel care va servi desertul. Dese