Pentru USL, adjudecarea Primăriei Capitalei la localele din 2012 este hotărâtoare.
E drept, victoria poate cel mult să promită, dar nu să garanteze succesul total, adică un scor excelent, ulterior, la legislative.
O înfrângere, în schimb, va cântări cât un cataclism pentru Uniune şi pentru speranţele tripletei Voiculescu-Ponta-Antonescu.
Tocmai pentru că miza este uriaşă, iar liderii din PNL, PC şi PSD conştientizează de pe acum repercursiunile în caz de eşec, soluţia candidaturii lui Sorin Oprescu merită întoarsă pe toate feţele, până la epuizare.
Dar până la diagnostic, aş începe cu inventarul simptomelor pe care le prezintă acest pacient socialisto-liberal, adus de urgenţă la spital şi lăsat pe mâna chirurgului fără perdea.
Ce vedem. Sorin Oprescu va candida la alegerile pentru Bucureşti ca independent, dar sprijinit masiv de USL.
Şefii PSD, PNL şi PC consideră că, în felul acesta, au împuşcat trei iepuri: în primul rând, au un candidat; în al doilea, candidatul stă foarte bine în sondaje; în al treilea rând, în perspectiva legislativelor, contează pe transferul de imagine dinspre un Oprescu popular spre un USL incapabil să-şi construiască o identitate.
Ce-ar fi de ştiut. Desemnarea actualului edil general al Bucureştilor drept candidat comun al celor trei formaţiuni are trei cauze posibile, iar eu cred că fiecare dintre ele a contat de o manieră semnificativă.
Întâi, opoziţia e incapabilă să le ofere bucureştenilor o alternativă din grădina proprie la cea mai mare primărie din România.
Apoi, susţinând un personaj, să-i zicem, neutru, cei trei şefi de partid evită astfel un război total în USL (se vede bine cât de dur se duc luptele fratricide în mai multe judeţe, ca de pildă Buzău, Iaşi, Prahova, Timiş sua cum a fost la Maramureş).
Nu în ultimul rând, aş lua în calcul nevoia de certitudini (privind câştigarea