Reprezentantul romilor la discuţiile cu Academia Română şi Institutul de Linvgistică, în vederea rectificării definiţiei termenului ţigan din DEX, Gelu Duminică, arată că aceasta este o cerinţă a etniei, încă din 1919. EVZ vă prezintă în exclusivitate şi cum ar trebui să arate, în DEX, definiţiile termenilor ţigan şi rom, al cărui feminin este romnie, în viziunea etniei. Sursa: Kanal D
Directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Comunitară Împreună, Gelu Duminică, reprezentant al etniei romilor în dialogul cu Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti", a declarat EVZ că solicitarea reprezintă o doleanţă de aproape un secol.
“Cererea a fost exprimată încă de la Prima Adunare Naţională a Ţiganilor din România, care a avut loc la 27 septembrie 1919, la Dumbrăveni în judeţul Sibiu, în urma căreia a fost semnat un Memoriu care la punctul 2 prevede: De asemeni, ne rugăm ca de aici înainte, în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi următorii noştri numirea (poreclă) ca batjocură "ţigan" ci aceasta, dacă nu se şterge cu totul chiar din uzul oficial, să se circumscrie cu o altă denumire care se va afla de corespunzătoare".
Ce susţine Academia
Directorul Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti", Marius Sala, de asemenea vicepreşedinte al Academiei Române, precizează, din start, că termenii ţigan şi jidan nu pot fi, pur şi simplu, excluşi din DEX. “Nu putem scoate cuvinte din limbă, nu putem schimba, peste noapte, limba, rezultatul unui proces care durează de secole. Noi am propus, totuşi, anumite soluţii, care, credem noi, dovedesc înţelegere. Noi am făcut propunerile, iar acum aşteptăm răspunsul dumnealor, să vedem dacă şi ce anume acceptă dumnealor. Suntem, aşadar, în discuţii, iar o soluţie nu a fost încă adoptată", a declarat, pentru EVZ, Marius Sala.
@N_