Primariile vor primi amenzi tot mai usturatoare dupa aprobarea noilor norme legislative de gestionare a deseurilor. Proiectul de lege, recent aprobat in Camera Deputatilor si in Senat, prevede responsabilitati suplimentare pentru administratiile locale, dar si amenzi mult mai mari pentru nerespectarea regimului deseurilor. In momentul de fata, actul normativ in vigoare pe acest domeniu e reprezentat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 78 din 2000.
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi a informat primariile din judet cu privire la reglementarile ce au toate sansele de a intra in vigoare in perioada urmatoare, in cadrul unui seminar desfasurat la sediul institutiei, joia trecuta. Primarii sau alti reprezentanti autorizati ai administratiilor locale au aflat, astfel, despre modificarile aduse in regimul deseurilor. Autoritatile locale vor fi obligate in viitor sa realizeze colectarea selectiva a gunoaielor, pe cel putin patru categorii de materiale: hartie, sticla, metal si plastic. De asemenea, responsabilii din primarii vor trebui sa impuna o colectare separata a biodeseurilor. Odata cu intrarea in vigoare a noilor exigente legale, se va publica si un act care va reglementa mai detaliat regimul deseurilor din construire si demolari.
Noua lege vine si cu sanctiuni mai mari, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice sau administratii publice. Daca pentru abandonarea deseurilor pe locurile nepermise, o persoana era sanctionata cu amenzi intre 200 si 1.000 de lei, prin noua lege amenda creste de la 1.000 la 2.000 de lei. Totodata, amenda pentru primarii s-a majorat de la 3.000 - 7.500 de lei, fiind cuprinsa acum intre 7.500 si 15.000 de lei.
Saptamanile trecute, nu mai putin de sapte primarii au luat amenzi, ce insumeaza 25.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor din OUG nr. 78/2000. Dupa apro