Standard&Poor’s a scăzut ratingul Italiei cu o gradaţie, ceea ce va afecta şi mai mult deficitul şi datoria publică a ţării. Ratingul datoriei pe termen lung a fost redus de la „A +“ la „A“, iar pe termen scurt de la „A-1+“ la „A-1“. Standard& Poor’s ar putea opera o nouă retrogradare a calificativelor Italiei.
„Economia şi mediul politic se degradează, iar creşterea PIB se anunţă a fi în scădere pe termen mediu", se arată în motivaţia Standard and Poor's (S&P) la decizia de a degrada ratingul Italiei. Anunţul a luat prin surprindere pieţele, iar efectul s-a simţit imediat: moneda euro a scăzut cu jumătate de cent în raport cu dolarul american pe pieţele asiatice. Agenţia pusese Italia pe lista ţărilor monitorizate atent încă din luna mai. De asemenea, S&P crede că sunt puţine semne ca guvernul de centru dreapta al premierului Silvio Berlusconi să răspundă eficient acestor provocări.
În ochii agenţiei, Italia rămâne în categoria emitenţilor de obligaţiuni solide, dar ar putea fi afectată de schimbările condiţiilor economice.
Moody's a anunţat şi ea, vineri, că şi-a extins analiza pentru a lua o decizie asemănătoare în „lunile următoare". Luna trecută, autorităţile de la Roma au trecut la acţiuni în forţă împotriva agenţiilor de rating, sechestrând mai multe documente de la sediile diviziilor din Milano ale Standard & Poor's şi Moody's. Italia, a treia mare economie europeană, are datorii de 1.900 de miliarde de euro, adică circa 120% din PIB, fiind al doilea deficit ca mărime din Europa.
Costul împrumuturilor a crescut
Costul datoriilor a crescut în ultimele săptămâni, pe măsură ce creditorii Romei au început să se teamă că ţara nu va putea să îşi plătească împrumuturile. Italia se alătură altor ţări din Zona euro - Spania, Irlanda, Grecia, Portugalia şi Cipru - al căror rating a fost redus anul acesta. Criza datoriilor de stat din zona