Dezastrul produs de inundaţiile de vara trecută în satul Ceatalchioi din Delta Dunării nu a fost şters, iar pericolul de inundaţii nu a fost înlăturat. Doar jumătate din cele 72 de case din Ceatalchioi distruse de inudaţii anul trecut au fost reconstruite. La 16 locuinţe măturate de ape nici nu au început lucrările, deşi sinistraţii au primit, de la Guvern, materiale de construcţii pentru reconstruirea caselor luate de ape. În plus, digurile nu sunt reparate, iar pericolul inundaţiilor persistă.
De ce nu se repară digurile
Sătenii spun că, deşi s-au investit bani din buget pentru refacerea gospodăriilor sinistraţilor, pericolul de inundaţii în această localitate este la fel de mare ca anul trecut. Digul de apărare din Ceatalchioi distrus de viitura de anul trecut, nu a fost refăcut, din cauza unui conflict pe care autorităţile locale îl au cu un pretins proprietar al acestuia. Prefectul Gudu spune că „patronul firmei Agrodelta Sireasa se judecă pentru acest dig cu Consiliul Judeţean Tulcea care spune că îl are în patrimoniu. Justiţia urmează să tranşeze această dispută care durează de câţiva ani".
Deşi Curtea de Apel Constanţa a hotărât, în urmă cu doi ani, că digurile din Deltă aparţin domeniului public şi trebuie să fie administrate de Consiliul Judeţean Tulcea, această instituţie nu a reuşit să preia digurile de la firmele private care pretind că au cumpărat digurile de la FPS, în cadrul procesului de privatizare a firmelor piscicole şi agricole din Deltă. Fostul senator PSD Traian Rece, care administrează terenul agricol din Ceatalchioi, şi Alexandru Bittner, care stăpâneşte sute de mii de hectare de heleştee la Jurilovca şi Murighiol, au cerut CJ Tulcea zeci de milioane de euro despăgubire pentru a ceda digurile consacrate de justiţie ca domeniu public. Această dispută împiedică repararea digurilor care apără de inundaţii localităţil