Parlamentul a aprobat, marti 20 septembrie, infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban, care luni a trecut de audierile din comisiile de specialitate. Mandatul proaspatului ministru este marcat de cateva coordonate importante: o rata de absorbtie scazuta de 3,5% a fondurilor europene, probleme in cadrul procedurilor de achizitii publice si numeroasele cazuri de conflicte de interese. In fata comisiilor de specialitate, Leonard Orban a declarat ca va incerca sa remedieze toate cele trei mari probleme, dar ca nu are solutii “miraculoase” pentru a îndrepta lucrurile în sistem.
In cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, Leonard Orban a realizat propria radiografie a situatiei fondurilor europene si a problemelor de sistem. Noul ministru a aratat ca rata reală de absorbţie a fondurilor europene este 3,7% , adica România a cheltuit pana acum doar 716 milioane de euro din fondurile europene.
Reamintim ca situatia grava a absorbtiei fondurilor europe a fost adusa la cunostinta guvernului roman de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care in iunie i-a scris premierului Emil Boc. “Profit, de asemenea, de ocazie pentru a sublinia: Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei financiare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, ce a atins doar 3%, o imbunatatire minora fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara”, spunea in iunie Jose Manuel Barroso. Leonard Orban a stabilit si tintele pe care Romania trebuie sa le atinga pana in 2013. “'Până la sfârşitul lui 2012 va trebui să cheltuim minim 1,9 miliarde de euro, rată reală de absorbţie. La sfârşitul lui 2013 va trebui să cheltuim, în total, 8,6 miliarde de euro”, a declarat Leonard Orban in fata comisiilor de specialitate. El a mentionat ca a luat in calcul o realocar