Sistemul imunitar slăbit, problemele digestive, dar şi cancerul pot fi ameliorate şi chiar tratate cu ajutorul fructelor de pădure. Încălzirea la 40 de grade C le scade însă din beneficii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Gustoase, colorate şi parfumate, fructele de pădure aduc un plus de savoare deserturilor, dar şi foarte multe beneficii pentru sănătate. Specialiştii oferă o listă cu fructele de pădure indicate în anotimpul de tranziţie către sezonul rece şi explică în ce cantităţi şi sub ce formă trebuie consumate pentru ca efectul să fie cel scontat.
Fără compoturi sau dulceţuri
Efectele terapeutice ale fructelor de pădure sunt numeroase, însă ele depind de starea în care sunt consumate. Compoturile, dulceţurile sau toppingurile cu fructe de pădure nu sunt recomandate, întrucât mare parte a vitaminelor şi enzimelor se distrug prin preparare la temperaturi de peste 40 de grade C, avertizează specialiştii.
"Este bine ca fructele de pădure să fie consumate proaspete sau congelate (în sezonul rece), simple, fără zahăr sau sirop adăugat. Trebuie să ne educăm gustul ca să simţim savoarea naturală a fructelor. Iar atunci vor avea şi efecte terapeutice", precizează specialistul în alimentaţie şi directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, Gheorghe Mencinicopschi.
Murele previn apariţia cancerului
Murele au multiple efecte benefice asupra sănătăţii organismului care merg de la întârzierea îmbătrânirii la prevenirea apariţiei cancerului. "Murele sunt extraordinar de bogate în antioxidanţi şi conţin acid elagic, foarte bun în prevenţia cancerului. Ele sunt bune şi în prevenirea stresului oxidativ generat de radicalii liberi, responsabil pentru producerea bolilor cronice", explică Gheorghe Mencinicopschi.
Conţinutul ridicat de tanin al murelor întăreşte ţesuturile, ajută la tratarea diare