În 1945, la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, cei mai importanţi lideri nazişti încă rămaşi în viaţă au fost supuşi unor teste psihologice, în Nuremberg, în aşteptarea procesului în care urmau să fie judecaţi pentru crime de război.
Evreul de origine germană Howard Triest, care acum are 88 de ani, a fost translatorul americanilor, ajungând astfel să stea lângă omul responsabil pentru moartea familiei sale: Rudolf Hoess, fost comandant la Auschwitz.
"E o senzaţie foarte ciudată să stai în aceeaşi celulă cu omul care ţi-a ucis familia. Dar acum eu eram în control. Totuşi, ne purtam foarte civilizat cu ei (n.r. liderii nazişti), mi-am ţinut ura sub control. Dar nu am strâns mâna niciunuia dintre ei", spune Triest, într-un interviu pentru BBC.
Cum a ajuns un evreu să stea lângă cei care i-au omorât familia
Triest, născut într-o familie de evrei din Munchen, în 1923, avea 16 ani când a început persecuţia naziştilor, motiv pentru care părinţii lui l-au trimis în Luxemburg. Din lipsă de bani, familia nu l-a putut urma, iar părinţii i-au murit în lagărul de la Auschwitz.
Triest, în armata americană
Howard a reuşit să se înroleze în armata americană şi a ajuns translator, fiindcă vorbea fluent limba germană. Astfel, omul care fugise de nazişti a ajuns, după doar şase ani, să stea lângă cei mai temuţi dintre aceştia. Printre ei, Hermann Goering, şeful Forţelor armate germane. "Goering era, chiar şi în închisoare, un om foarte încrezut. Era un actor etern, îi plăcea mereu să deţină controlul. Acum, se considera numărul unu, pentru că Hitler murise. Voia mereu să fie aşezat pe primul scaun, în tribunal. A venit la Nuremberg cu opt valize, cele mai multe pline cu droguri, pentru că era dependent. M-a impresionat, însă, că era tratat ca un simplu prizonier, nu ca o personalitate", îşi aminteşte Triest.
@N_P