Fostul ministru al Culturii a fost convins să accepte postul pentru că deciziile noului for vor putea fi atacate doar la TAS: "Nu era locul meu acolo dacă ne trezeam a doua zi că venea nu ştiu ce altă comisie să ne dea peste mînă"
- Domnule Theodorescu, ce-l poate determina pe un academician de anvergura dumneavoastră să intre într-o Comisie de Etică a unui fotbal atît de controversat?
- Lumea fotbalului e lumea românească, prin excelenţă. Iar un om de cultură e obligat să se ocupe şi de acest fenomen social, de psihologia populară, de reacţiile de masă. Nu sînt un om străin stadioanelor, locuiesc la o zvîrlitură de băţ de stadionul din Ştefan cel Mare, copiii mei sînt dinamovişti convinşi. Eu n-am însă o predilecţie anume în acest sens. De ce am acceptat? În primul rînd pentru că, luînd în calcul independenţa mea de judecată, pot să sprijin la îmbunătăţirea climatului foarte poluat din fotbalul românesc. Probabil că, atunci cînd s-a gîndit la mine, Mircea Sandu a avut în vedere exact prestaţia mea publică, independenţa mea absolută.
- Şi în al doilea rînd?
- Amănuntul că toate hotărîrile Comisiei de Etică vor putea fi atacate doar la Tribunalul Sportiv de la Lausanne. Ar fi fost frecţie de lemn dacă ne strîngeam, luam o decizie şi venea apoi conducerea federaţiei, de exemplu, să anuleze sancţiunea. Nu mi-aş fi văzut locul acolo într-un asemenea context. În plus, m-a convins componenţa în sine a comisiei, cu oameni admirabili din diferite segmente ale societăţii şi, în frunte, cu un jurist remarcabil, care cunoaşte foarte bine regulile şi ne va conduce în demersul nostru.
"Banul a stricat ţinuta sportivă"
- Vorbeaţi de o atmosferă poluată în fotbalul românesc.
- Deteriorîndu-se societatea românească, s-a deteriorat şi lumea fotbalului. Nu atît cea a jucătorilor, cît a marilor patroni. Sigur, sînt