Regele Mihai I va ţine un discurs în Parlamentul României pe 25 octombrie, dată în care împlineşte 90 de ani. Iniţiativa aparţine PNL, care a reuşit să răstoarne azi, în plenul Camerelor reunite, refuzul iniţial dat de Birourile Permenante ale Camerelor acestei propuneri.
UPDATE: Casa Regală a acceptat "cu bucurie" invitația. "Casa Regală a primit cu bucurie vestea invitării Majestăţii Sale Regelui de a se adresa Camerelor reunite ale Parlamentului României, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani. Revenind la tribuna Parlamentului după mai bine de şaizeci de ani, Regele se va adresa naţiunii într-un moment în care este nevoie de încredere, unitate, speranţă şi respect în societatea românească. Casa Regală consideră decizia Legislativului o dovadă de democraţie şi libertate, de clarviziune şi de simţ al istoriei", se arată într-un comunicat al Casei Regale.
Cu PSD susținându-i inițiativa, Călin Popescu Tăriceanu a propus astăzi, în numele PNL, organizarea unei ședințe solemne în plen, cu prilejul zilei Regelui. Decizia a fost adoptată cu 203 voturi pentru, 45 de abţineri şi 2 voturi îmoptrivă. Printre cei care au votat în favoarea propunerii s-au numărat şi unii membri ai PDL, deşi, cu o zi mai înainte, în Birourile Permanente ale celor două Camere tocmai reprezentanţii puterii se opuseseră, invocând considerente Constituţionale.
Înaintea votului, deputatul PDL Toader Paleologu a pledat în mod deschis pentru invitarea Regelui în plenul legislativului, spunând: "Tocmai pentru că Traian Băsescu a spus ceea ce a spus în iunie este o chestiune de obraz să votăm invitarea regelui". El a calificat refuzul anterior al colegilor săi drept "ghiolbănii feseniste". Printre democrat-liberalii care s-au lăsat convinşi şi au votat pentru au fost Cătălin Croitoru, Iosif Beniamin-Blaga şi Ştefan Drăgulescu.
Refuz iniţial din motive constituţionale
Do