Seceta prelungită din această toamnă va mări costurile agricultorilor pentru înfiinţarea culturilor de anul viitor, ar putea duce la scăderea următoarei recolte, dar şi pune sub semnul întrebării întreaga producţie de rapiţă din 2012.
"Pământul este uscat şi din această cauză costurile îmi vor creşte cu circa 10%, nu pot să dau o cifră exactă, dar estimez o creştere de aproximativ 1-2 milioane de euro. Trebuie să folosim mai multă motorină pentru că utilajele trebuie să treacă de mai multe ori prin acelaşi loc", spune Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari producători agricoli de pe piaţa locală, care a avut afaceri anul trecut de 166,6 milioane de euro.
Datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) arată că cele mai afectate de secetă sunt regiuni precum Dobrogea şi Oltenia, unde rezerva de apă din sol este aproape de minim (0-100 mc/ha), în timp ce în Moldova, în Banat şi cea mai mare parte a Transilvaniei cifrele din prezent sunt aproape de cele normale - 300-390 mc/ha. Totuşi şi în următoarele săptămâni ploile vor ocoli sudul şi vestul ţării, aceste condiţii punând în pericol recoltele de rapiţă, grâu sau orz de anul viitor, potrivit ANM.
"La rapiţă este problema cea mai mare, am 7.000 de hectare de rapiţă care sunt sub semnul întrebării. Dacă rapiţa nu intră în iarnă viguroasă vom pierde întreaga cultură", explică Porumboiu.
Dacă recolta de rapiţă a lui Adrian Porumboiu va fi compromisă, pierderile acestuia se vor ridica la circa şase milioane de euro, având în vedere un randament de 2 tone/hectar şi un preţ de 440 de euro/tonă, conform cotaţiilor internaţionale din prezent.
O poziţie similară o are şi Mihai Anghel, care exploatează prin intermediul companiei sale Cerealcom Dolj aproximativ 25.000 hectare de teren. Mai mult, el spune că în Oltenia situaţia este şi mai gravă decât în restul ţării, fapt ce l-a determinat s