Ar putea ajuta la repararea inimii după infarctul miocardic, la tratarea psoriazisului şi a bolilor cronice de plămâni, iar China şi SUA alocă, mai nou, milioane de dolari pentru cercetarea lor. Este vorba despre telocite, celulele cu un corp extrem de mic, dar cu prelungiri extrem de lungi, descoperite de o echipă de cercetători români de la Institutul Naţional "Victor Babeş". "Specialişti redutabili, cunoscuţi pe plan mondial, au lucrat împreună cu noi pentru a arăta cât de importante sunt telocitele, iar rezultatele sunt spectaculoase", spune Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, cel care a condus echipa care a făcut descoperirea.
Pentru Xiandong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai, descoperirea făcută în România a fost un punct de cotitură. "În timpul a 20 de ani de studii mi-am dat seama că este ceva care lipseşte în ceea ce priveşte interacţiunea dintre celule. Nu ştiam ce. Acesta este unul dintre motivele pentru care am vrut să-l întâlnesc pe profesorul Popescu, pentru a vedea cum comunică celulele unele cu altele", a declarat pentru gândul profesorul chinez care acum face şi el cercetări în domeniul telocitelor.
Acţionează împreună cu celulele stem în procesul de regenerare naturală a organelor
Celulele descoperite ce cercetătorii români sunt prezente în aproape toate organele corpului şi au un rol extrem de important: acela de a coordona activitatea celorlalte celule. "Reprezintă un sistem de semnalizare cu rolul de a coordona activitatea altor celule şi noi suntem interesaţi, în primul rând, de tandemul telocite-celule stem. Punctul meu de vedere este că telocitele acţionează împreună cu celulele stem în procesul de regenerare naturală a organelor", spune profesorul Popescu.
Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România
În pr