Opt bănci provenite din regiuni considerate paradisuri fiscale se află sub investigaţia federală a Statelor Unite, pentru că ar fi facilitat evaziunea fiscală de către cetăţenii americani, a anunţat Departamentul american de Justiţie.
Investigaţia face parte din acţiunile "care au dat o lovitură devastatoare secretului bancar din Elveţia", potrivit site-ului instituţiei.
În 2009, procuratura americană a acuzat UBS, cea mai mare bancă elveţiană, că a ajutat clienţii americani să facă evaziune fiscală. Pentru a evita un proces, UBS a recunoscut că a favorizat evaziunea fiscală, a plătit 780 milioane de dolari şi a predat serviciului fiscal american date referitoare la peste 250 de conturi. Ulterior UBS a furnizat datele altor 4.450 de conturi.
Procuratura a iniţiat 150 de investigaţii federale împotriva unor clienţi ai unor bănci offshore (din regiuni considerate paradisuri fiscale) şi a pus sub acuzare 43 de persoane pentru facilitarea ascunderii de fonduri în paradisuri fiscale.
"În plus, au fost deschise investigaţii împotriva a opt bănci offshore, din întreaga lume. Aceste eforturi au dat o lovitură devastatoare secretului bancar elveţian", potrivit Departamentului Justiţiei, citat de Bloomberg.
"Faptul că departamentul de Justiţie a confirmat că sunt anchetate opt bănci este un semn că eforturile în această direcţie sunt mai avansate decât se ştia", a declarat Jeffrey Neiman, un fost procuror federal care a lucrat la cazul UBS.
El a explicat că este extrem de neobişnuit ca guvernul să anunţe deschiderea unei investigaţii federale de către Înalta Curte. "Ceea ce face deosebită această informaţie este discreţia cu care sunt tratate, de obicei, investigaţiile înaltei Curţi", a spus Neiman.
Credit Suisse, a doua mare bancă din Elveţia, a anunţat în iulie că face obiectul unei investigaţii penale în Stat