Cele două chestiuni sunt, la prima vedere foarte diferite, însă modul în care atât fostul preşedinte al Statelor Unite, Bill Clinton, ct şi fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, s-au căit la televizor seamănă nespus de mult, scrie cotidianul francez Le Monde.
Duminică seara, după intervenţia televizată pe care a avut-o DSK la TF1, comentatorii s-au grăbit să observe că multe sintagme ultilizate de fostul şef al FMI păreau să fie un ecou al intervenţiei din 17 august 1998 a fostului preşedinte american.
Explicaţiile lui Clinton
Pe 17 august 1998, Bill Clinton a apărut la televizor pentru a explica, în faţa camerelor de luat vederi şi în faţa milioanelor de telespectatori, relaţia sa cu Monica Lewinsky, o stagiară la Casa Albă. „Afacerea Lewinsky" sau „Monicagate" izbucnize cu şapte luni înaintea acestui interviu dat de preşedintele american. La acea vreme, potrivit zvonurilor, Bill Clinton ar fi întreţinut relaţii intime cu Monica Lewinsky între 1995 şi 1997. Pe 21 ianuarie 1998, în faa unui juriu şi în timp ce se afla sub jurământ, Bill Clinton neagă aceste fapte.
Dar pe 28 iulie 1998, procurorul care se ocupa de anchetă, Kenneth Starr, obţine o mărturie din partea Monicăi Lewinsky, în schimbul acordării imunităţii. În numai câteva zile, Bill Clinton se vede obligat să îşi revizuiască strategia de comunicare: pe 17 august, preşendintele american se adresează direct naţiunii şi recunoaşte că a avut relaii sexuale cu Monica Lewinsky.
Totuşi, amintesc jurnaliştii francezi, trebuie menionat că, „afacerea Lewinsky", spre deosebire de „afacerea DSK", nu a avut nici o componentă penală şi nici nu a presupus raporturi sexuale forţate. În această privinţă, cele două cazuri diferă în mod fundamental, dar pe de altă parte, cele două persoane vizate au fost nevoite să-şi ceraă scuze publice, la televizor.
Iar câteva elemente s-au regăsit î