Câțiva împătimiți ai jocurilor online au reuşit să decodeze structura unei enzime asemănătoare celei a virusului HIV în doar trei săptămâni. Oamenii de știință s-au chinuit zeci de ani să deslușească această enigmă, însă nu au reușit.
Numit "Foldit" (Pliază-l), jocul a fost dezvoltat în 2008 de departamentele de informatică şi de biochimie ale Universităţii din Washington. Jucătorii trebuie să rezolve o problemă de care computerele se lovesc tot timpul și anume cum se "pliază" o moleculă pentru a forma o structură 3D, dând astfel naştere unei proteine. Acest lucru ar putea contribui la crearea unor medicamente împotriva maladiei SIDA.
Găsirea configuraţiei exacte a unei proteine este foarte important pentru a înţelege cum se dezvoltă o maladie în organism şi, mai ales, pentru obţinerea unui medicament capabil să o oprească. Pentru biologi însă un microscop nu oferă decât o imagine "strivită" a proteinei. Cel mai dificil este ca o moleculă să fie reconstituită tridimensional şi să se identifice zonele în care medicamentele pot acţiona.
Săptămâna trecută, cercetătorii au descoperit o nouă metodă de "dezarmare" a virusului HIV care afectează sistemul imunitar. Acest lucru este posibil dacă se elimină colesterolul din membrana virusului. Această descoperire îi va ajuta pe specialiști să obțină vaccinul contra maladiei SIDA.
Această metodă care "îi vine de hac" virusului HIV, cel puțin parțial, a fost descoperită de cercetătorii americani şi europeni, după ce au făcut mai multe teste de laborator, informează Reuters.
"E ca o armată care şi-a pierdut armele, dar care are încă steaguri. O altă armată poate să o recunoască şi să o atace", a declarat Adriano Boasso de la Imperial College London, coordonatorul acestui studiu.
În timpul acestor teste, savanții britanici au eliminat colesterolul din membrana care înconjoară virusul. Ei și-au da