Premiul pentru activităţi de peacebuilding şi reconciliere postconflict se acordă anual de ziua internaţională a păcii, 21 septembrie. FP România a discutat la începutul anului cu fondatorul PATRIR (Peace Action Training and Research Institute of Romania), norvegianul Kai Brand Jacobsen.
Expert în mediere, Kai este chemat să facă traininguri de peacebuilding şi leadership în jurul lumii, iar faptul că institutul său, PATRIR, are sediul în România îi este de un real ajutor. Cât şi cum este folosită în ţara noastră specială expertiză a acestui profesionist global românizat?
FP România: Faptul că PATRIR este localizat în România este un avantaj sau un dezavantaj?
Kai Jacobsen: Faptul că suntem localizați în România nu numai că nu a fost un impediment ci a avut o valoare centrală în succesul institutului pe plan internațional. Este interesant de analizat, pentru că România oferă unicitate institutului nostru. În primul rând, un punct pozitiv a fost faptul că nu avem sediul în Europa Occidentală sau America de Nord, deci nu există o asociere negativă în acest sens. Nu că ar fi fost ceva dezagreabil dacă am fi fost localizați acolo, dar unii actori, care ne solicită, ne percep ca fiind mai obiectivi, imparțiali. Am fost obligați, în unele misiuni, să intermediem negocieri informale în diferite regiuni (în special în Asia), iar faptul că venim din România, alături de competență și experiență, ne-a ajutat să îndeplinim mai ușor respectivele obligații. De asemenea, faptul că venim din România ne face să fim văzuți ca independenți, iar în unele locuri există o asociere personală cu România. Mi s-a întâmplat în Sri Lanka, Palestina, Iordania și Sudan să vorbesc cu persoane aflate în funcții importante care-și făcuseră studiile în România. În Palestina și Sri Lanka am dialogat efectiv în limba română. După treizeci de ani, acei oameni vorbeau română la f