Performanţele slabe sau foarte slabe şi nu randamentele de două cifre sunt indiciile că acum este un moment bun de investit în fondurile de acţiuni, crede Mukul Pal, director al societăţii de consultanţă în investiţii Orpheus Capitals din Cluj-Napoca.
Din toamna anului 2008, când falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers a adus dezastrul pe burse, fondurile de acţiuni s-au transformat în Cenuşărese ale industriei de investiţii. Odată cu pierderile aduse investitorilor, acestea au pierdut puternic din popularitate, active şi clienţi.
Deşi au trecut trei ani de atunci, fondurile de acţiuni continuă să afişeze pierderi de până 50%. Fondurile de acţiuni trebuie să rămână investite pe Bursă indiferent dacă acţiunile scad cu 10% sau urcă cu 10%.
În cele 15 fonduri de acţiuni investesc 11.987 de investitori, averea totală a acestora fiind de 186 milioane de lei la finele lunii august. În vara anului 2007, când Bursa înregistra maxime, iar randamentele anuale urcau până la 70%, fondurile de acţiuni aveau 16.500 de investitori, de patru ori mai mulţi decât fondurile monetare. În august 2011, fondurile monetare au ajuns să aibă peste 115.400 de clienţi, de zece ori mai mulţi decât fondurile de acţiuni. Deşi performanţele trecute nu garantează performanţele viitoare, pierderile îi fac pe investitori să evite fondurile de acţiuni, în timp ce randamentele ridicate îi încurajează să investească.
"Fondurile de acţiuni sunt asemeni unor active, care simulează direct sau indirect performanţa pieţei de acţiuni, marginal mai bine sau marginal mai rău. Iată de ce investitorii ar trebui să cumpere fonduri nu atunci când acestea o duc foarte bine, ci atunci când fonduri se clatină sub presiunea retragerilor şi au performanţe slabe sau foarte slabe", a spus Mukul Pal, director al societăţii de consultanţă în investiţii Orpheus Capitals din Cluj-Napoca.