Şapte-opt milioane de euro plătesc anual producătorii români de mezeluri pentru intestinele de animale din import folosite la fabricarea cârnaţilor şi crenvurştilor.
“Marii producători de intestine nu sunt în România, şi toată lumea importă. Noi importăm de exemplu din Germania şi Elveţia”, a declarat agenţiei Mediafax Sorin Minea, preşedintele federaţiei Romalimenta şi proprietarul producătorului de mezeluri Angst Ro. Şi firma Aldis importă intestinele necesare pentru prepararea cârnaţilor. Potrivit lui Daniel Dumitrescu, directorul de marketing al companiei, intestinele produse în România nu pot fi folosite din cauza calităţii slabe.
“În România nu se produc maţe destinate procesării, pentru că nu avem tradiţie în acest domeniu. Cea mai mare parte din maţele rămase de la animale se distruge”, spune, pentru Mediafax, Marius Andrei, directorul adjunct al firmei Radauer Trading, reprezentanţa în România a unei companii austriece producătoare de intestine de animale. El a estimat că intestinele folosite anual în România pentru producţia diverselor sortimente de cârnaţi şi crenvurşti reprezintă o piaţă de circa 7-8 milioane de euro.
În funcţie de calitate, preţul unei legături, care măsoară 91,5 metri, porneşte de 3 euro pentru intestinele de porc, de la 10 euro pentru cele de vită şi de la 17 euro pentru intestinele de oaie. Cei mai mari producători de intestine de animal din lume sunt China, India, Pakistan şi Australia, iar cei mai mari consumatori sunt Germania şi Austria.
Şapte-opt milioane de euro plătesc anual producătorii români de mezeluri pentru intestinele de animale din import folosite la fabricarea cârnaţilor şi crenvurştilor.
“Marii producători de intestine nu sunt în România, şi toată lumea importă. Noi importăm de exemplu din Germania şi Elveţia”, a declarat agenţiei Mediafax Sorin Minea, preşedintele federaţiei Romalimenta