Dintre cele aproximativ 600 de specii de plante carnivore din lume, una dintre cele mai feroce se numeşte Nepenthes attenboroughii, denumirea provenind de la Sir David Attenborough, prezentator de emisiuni de istorie naturală. Această specie trăieşte în zonele muntoase din arhipelagul filipinez şi se hrăneşte cu tot ce este viu şi are dimensiunea unui şobolan. Sigur că şi aceste rozătoare fac parte din meniul „delicios” a unei Nepenthes attenboroughii; la fel şi păsările. Planta e şireată – având forma unui clopot cu buza căscată în sus, în ea prada cade uşor şi, odată prinsă, nu mai poate scăpa, rămânând în interior, într-un fel de lichid vâscos şi lipicios, în care sunt sigerate încet, încet.
În Brazilia trăieşte un arbore de caju extrem de ciudat. Dintr-o singură rădăcină poate creşte o pădure întreagă, adică atâţia arbori cât să acopere o suprafaţă de 7.500-8.000 de metri pătraţi. Din rădăcina subterană a pornit cândva un trunchi cu crengi foarte lungi şi foarte grele, care, în timp, au atins pământul. Crenguţele apărute ulterior au intrat în sol unde au format un fel de rădăcini şi astfel a luat naştere „pădurea”. „Monstrul” din Brazilia, care face aproximativ 80.000 de fructe în fiecare an, este cel mai mare copac din lume la ora actuală.
În statul american Utah trăieşte cel mai bătrân organism din lume, care „s-a născut” în urmă cu aproximativ 80.000-100.000 de ani. Se numeşte Pando, localnicii îi mai spun „Gigantul tremurător” şi aparţine speciei Populus tremuloides, adică... a plopului. Cântăreşte 6.600 de tone şi acoperă o suprafaţă de 107 acri. Pando este o colonie clonată, copacii săi provenind dintr-un singur organism viu. Toţi arborii au markeri genetici identici, iar în subteran rădăcinile lor formează o reţea masivă. Această colonie este atât de puternică încât nici un incendiu de pădure nu a reuşit până acum să o distrugă. În moment