Compromisul agreat de Franța și Germania, care presupune aderarea în etape a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, va fi mâine pe masa Consiliului JAI (pentru Justiție și Afaceri interne), au declarat miercuri seară, surse diplomatice.
Din cele 22 de țări care vor lua mâine, joi, 22 septembrie, o decizie în privința aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen, Olanda și Finlanda și-au manifestat deschis rezerve politice.
"Vor fi poziții și argumente ale țărilor care au încredere că intrarea României și a Bulgariei nu prezintă riscuri", au explicat sursele diplomatice citate. Potrivit acestora, pozițiile Olandei și Finlandei, care au anunțat că nu sprijină aderarea României la Schengen, au reprezentat o adevărată surpriză atât pentru România cât și pentru Bulgaria, care se așteptau să fie acceptate anul acesta. Atât Olanda cât și Finlanda au invocat, ca argument al refuzului, problemele pe care cele două țări le au în sistemul judiciar.
"E ciudat, când ai cel mai încurajator raport pe justiție, cel din vara acestui an (n.n. anunțat de Comisia Europeană sub Mecanismul de Cooperare și Verificare) concluzia să fie: te blochez la Schengen", au mai spus diplomații europeni. Potrivit acestora, președinția poloneză a dat asigurări că va continua să pună pe agenda Consiliului chestiunea aderării României și Bulgariei la Schengen.
Scenariile aderării la Schengen: Ce şanse au mai rămas după ce Olanda ne-a blocat
Strategia reprezentanților României la Bruxelles va consta practic în a lăsa statele care susțin aderarea României și a Bulgaria să le convingă pe cele cu rezerve că este nevoie de un compromis. Astfel, diplomația română speră să obțină cel puțin varianta agreată de Franța și Germania, și anume "o integrare în etape" în Schengen.
Politicieni germani confirmă varianta compromisului
Fr