Producătorii de medicamente indieni au acaparat mare parte din comerţul cu medicamente şi acum produc mai mult de 80 la sută din ingredientele active din medicamentele vândute în întreaga lume. Dar nici indienii, nici chinezii nu au fost capabili să copieze medicamentele alternative complexe şi scumpe utilizate pentru tratarea cancerului, diabetului sau alte boli precum naţiuni bogate ca Statele Unite - cel puţin până acum, scrie cotidianul american New York Times.
Companiile de medicamente generice spun că sunt pe punctual de a vinde replici mai ieftine ale Herceptin pentru cancerul de sân, Avastin petru cancerul de colon, Rituxan pentru limfomul non-Hodgkin şi Enbrel pentru artrita reumatoidă. Intrarea lor pe piaţă, programată pentru anul viitor, a fost posibilă datorită investiţiilor de sute de milioane de dolari în biotehnologie - ar putea transforma modul în care sunt îngrijiţi pacienţii în întreaga lume dar ar putea, în aceeaşi măsură să declanşeze un contraatac din partea companiilor farmaceutice şi a diplomaţilor din ţările bogate.
Deja, administraţia Obama încearcă să oprească efortul statelor mai sărace să obţină o înţelegere la nivel internaţional care le-a putea permite să importe medicamente mai ieftine din India şi China petru cancer dar şi pentru alte boli, aşa cum au făcut pentru a lupta împotriva SIDA. Dezbatere se centrează pe ideea dacă boli precum cancerul pot fi caracterizate ca urgenţe sau ca "epidemii".
Naţiunile bogate şi industria farmaceutică au acceptat acum 10 ani să renunţe la drepturile de brevet şi profiturile care decurg din aceste drepturi în faţa riscurilor de pandemie care amenintau să depopuleze o mare parte din Africa, dar care se confruntă acum cu boli precum cancerul, diabetul şi alte boli netransmisibile dar care au un effect asupra unei vieţâi mai bune şi mai lungi.
Dezbaterea s-a intensificat în ultim