Orădenii care locuiesc în perimetrul central al oraşului, în alte clădiri decât cele declarate monumente istorice, vor primi, până la sfârşitul acestui an, notificări din partea Primăriei Oradea, prin care vor fi anunţaţi care sunt modalităţile în care îşi pot reabilita faţadele. Dacă nu vor avea bani, municipalitatea va face lucrările din bugetul local, însă va recupera cheltuielile de la proprietari, chiar şi prin executare silită.
Primarul Ilie Bolojan împreună cu Lucia Iacob, directoarea Instituţiei Arhitectului Şef, a prezentat elementele de noutate pe care le aduce Legea nr. 153/2011 referitor la reabilitarea faţadelor şi măsurile pe care le poate lua municipalitatea. Legea nr. 153/2011 priveşte măsurile de creştere a calităţii arhitecturale şi ambientale a clădirilor, legea aplicându-se tuturor proprietarilor, care nu au întreţinut faţada clădirilor. Legea conţine momentan unele neclarităţi, municipalitatea urmând să solicite Ministerului de Resort unele lămuriri cu privire la zona protejată, respectiv dacă dispoziţiile legii se vor putea aplica clădirilor care nu sunt monument istoric, dar se află în zona protejată.
Priorităţi
Primul obectiv al municipalităţii este să stabilească zone de acţiune prioritară. „Vom susţine zona I din perimetrul central, respectiv pietonalul, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii. În această zonă vom identifica şi vom inventaria toate imobilele, care nu sunt clasate ca monumet istoric, iar în acest sens ne va folosi foarte mult studiul de faţade deja realizat. După identificare, vom trece la notificarea proprietarilor, cu privire la măsurile pe care vor trebui să le ia. Potrivit normelor legale, în termen de 60 de zile de la notificare, fiecare proprietar va trebui să dea un răspuns cu privire la modul în care va înţelege să aplice aceste măsuri", a spus primarul Ilie Bolojan.
Mai mult timp, pentru clădirile cu