"Salut. Sunt bursier de profesie. Acum am doua. E drept, sunt inca in vacanta. Din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre am avut bursa. De merit. Pentru ca merit. Imi place cartea si caietul. Toate luate din banii altora." Asa incepe prezentarea unui proiect introdus in concursul Restart Romania care propune o forma de burse private pentru studenti.
Au mai ramas doua zile pentru a introduce o idee in concursul Restart Romania si a castiga o finantare de cel putin 5000 de dolari.Cand o sa fiu mare, vreau sa fiu...bursier. Dupa master, doctorat (huzur, 3 ani!), dupa un fellowship si alt fellowship. Daca nu merge, mai fac un master. Mie mi-e bine, dar:
Formatul actual de burse nu incurajeaza tinerii sa dea inapoi ce au primit (nu sunt singura in aceasta noua clasa de bursieri de profesie), iar atunci cand trebuie sa faca ceva in schimb de obicei sunt conditii care nu incurajeaza antreprenoriatul tinerilor ci, cel mult, intoarcerea in tara.
Mediul de afaceri (cu putine exceptii) nu investeste in tineri decat punctual (de cele mai multe ori pe cazuri sociale) si nu ia in calcul beneficiile pe care le poate avea sponsorizarea privata (deducere din taxe, dar si ca forma de CSR).
SOLUTIA
O noua forma de burse private, bazate pe alegerea companiilor, dar si pe responsabilizarea bursierilor. Acestia trebuie sa returneze contravaloarea bursei in 5 ani de la finalizarea studiilor (cate 20% pe an, fara dobanda sau eventual doar cu dobanda care sa acopere rata inflatiei), insa companiile/oamenii de afaceri se obliga sa utilizeze banii returnati de fostii bursieri in sponsorizarea altor tineri.
CUM?
Bursele private permit impunerea unor termeni pentru bursier prin contract, asa ca o companie/om de afaceri poate sponsoriza un tanar cu conditia ca acesta sa returneze contravaloarea bursei intr-un anumit timp