Patrunjelul, despre care se credea ca uneste lumea celor vii cu lumea celor morti, este utilizat, in prezent, in tratarea diverselor boli sau afectiuni, precum cancerul pulmonar, hipoglicemia, calculii biliari si renali, depresia, indigestia, constipatia, alergiile, menstrele neregulate, amenoreea, lactatia, osteoporoza, cistita, litiaza renala, obezitatea, artrita reumatoida, eczemele alergice, durerile de sani, sistem imunitar slabit, lipsa poftei de mancare.
De asemenea, consumul regulat de patrunjel incetineste procesul de imbatranire a pielii, stimuleaza digestia si tranzitul intestinal, stimuleaza activitatea glandelor endocrine.
Planta mistica
Stramosii nostri, dacii, utilizau patrunjelul ca elixir al frumusetii, grecii il foloseau pentru inlesnirea comunicarii cu persoanele decedate, dar si pentru a scapa de teama de moarte, iar romanii ingerau o cantitate semnificativa de patrunjel inainte de a intra in arena, considerand ca aceasta vor tine la distanta teama de moarte si vor avea curajul necesar in luptele de gladiatori.
Patrunjelul are in compozitia sa vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacizi, iod, clorofila. Cantitatea de Vitamina C din patrunjel este foarte mare, cam de patru ori mai mare decat cea din portocale. Contine fier, mai mult decat se gaseste in spanac, recunoscut si utilizat tocmai pentru cantitatea mare de fier, precum si dublul cantitatii de proteine intalnite intr-un ou.
Bun pentru fertilitate si potenta
Vitamina B12, care se gaseste intr-o cantitate foarte mare in patrunjel, ajuta la combaterea bolilor precum cancerul, bolile digestive si cerebrale, dar ajuta si pentru fertilitate si potenta. Patrunjelul ajuta la fixarea calciului in organism si la dezvoltarea normala a celulelor.
Consumat zilnic, patrunjelul verde pre