Orice procedură care implică ace şi sânge presupune şi un risc de infectare, iar tatuarea nu face excepţie. Află la ce trebuie să fii atent în timpul procedurii.
Dacă cel care-ţi face tatuajul nu schimbă acul de la un client la altul, rişti să contractezi infecţii grave, cum ar fi cea cu HIV şi boli precum hepatitele B şi C, tuberculoza şi sifilisul. Poţi lua, de asemenea, virusul care duce la apariţia negilor.
Specialiştii Asociaţiei Britanice a Medicilor recomandă persoanelor cu boli cardiace congenitale să evite tatuarea, din motiv că se expun riscului de a face endocardită, o infecţie a inimii ce poate fi fatală în cazul lor. Tocmai pentru că există această probabilitate de infectare, una dintre interdicţiile la donarea de sânge în România şi în majoritatea ţărilor vizează persoanele cu tatuaje efectuate în centre în care practicienii nu erau calificaţi sau în care nu se foloseau ace de unică folosinţă.
Infecţii bacteriene de la lipsa de igienă
Te poţi alege cu infecţii chiar dacă acul a fost steril. Dacă pielea nu a fost dezinfectată înainte de tatuare sau dacă nu ai respectat condiţiile de igienă după tatuare, te expui riscului de a dezvolta infecţii bacteriene, cum este cea cu Stafilococ auriu, care provoacă infecţii purulente, greu de tratat. Îngrijirea tatuajului presupune aplicarea unui unguent cu antibiotic de două ori pe zi, timp de două săptămâni şi purtarea unui bandaj (sau folie) în toată această perioadă. Tot pentru a preveni infectarea pielii, până la vindecarea completă, sunt contraindicate băile în mare sau în piscină. Şi expunerea la soare trebuie evitată timp de o lună. Prin urmare, vara nu este cel mai potrivit anotimp pentru un tatuaj.
Poţi fi alergic la pigmenţi
Unele persoane au reacţii alergice la pigmenţii folosiţi pentru realizarea tatuajului. Asemenea cazuri sunt rare, dar grave în condiţiile în c