Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler susţine că este necesară armonizarea legislaţiei europene în domeniile care constituie în momentul de faţă piedici pentru dezvoltarea pieţei unice din Uniunea Europeană, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, miercuri, presei, la Bruxelles, că la ora actuală nu se folosesc pe deplin posibilităţile pieţei unice din Uniunea Europeană şi se preferă exportul spre ţările emergente, Brazilia, India, Rusia sau China.
"Atrag atenţia asupra armonizării legislaţiei în acele domenii care, astăzi, constituie piedici pentru dezvoltarea pieţei unice europene. Nu folosim pe deplin posibilităţile pieţei unice în UE şi cu atât mai puţin nu este folosit potenţialul ei de către economiile noilor state membre. Potenţialul este enorm. De exemplu, exportul Angliei către Irlanda este mai mare decât către cele patru ţări emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India, China). Iar pe de altă parte, exportul României către Ungaria este de câteva ori mai mare decât exportul României către ţările BRIC. De ani de zile se vorbeşte enorm de mult despre noile state emergente şi mult prea puţin de potenţialul încă nefolosit al UE, al pieţei interne. Ar trebui o legislaţie comună recunoscută de toate statele membre, de întocmirea şi adoptarea de reglementări comune în cât mai multe dintre domeniile care ţin de piaţa comună şi care azi înseamnă bariere. Avem un potenţial al nostru pe care nu îl exploatăm", а afirmat Winkler.
Potrivit acestuia, motivele pentru care piaţa internă unică este încă prea puţin funcţională sunt "birocraţia excesivă şi lipsa armonizării legislaţiei în anumite domenii", cum ar fi standardizarea, înregistrarea unui IMM, problema înregistrării unei invenţii, normele de evidenţă contabilă, semnătura electronică, e - comerţul.
Winkler va aborda această temă în cadrul universităţii de