Decizia agenţiei S&P de a reduce pe neaşteptate ratingul Italiei, văzută de analişti ca un pericol pentru economia mondială, a eclipsat în ochii investitorilor veştile mai bune potrivit cărora Grecia se apropie de un acord cu creditorii internaţionali care-i va permite să primească în continuare sprijin extern sau că Brazilia este dispusă să ajute zona euro cu zece miliarde de dolari prin intermediul FMI.
Agenţia S&P a redus cu o treaptă ratingul suveran al Italiei, la "A", de la "A+", cu perspectivă negativă, iar această decizie măreşte presiunile ca liderii zonei euro să găsească curând soluţii eficiente pentru rezolvarea problemei datoriilor.
Agenţia a penalizat deteriorarea perspectivelor economice, incertitudinile politice şi datoriile uriaşe ale Italiei. Italia este de departe cea mai mare ţară din zona euro al cărei rating a fost redus în contextul în care criza datoriilor se intensifică. Datoria publică italiană, de 1.900 miliarde de euro, este mai mare decât cele ale Greciei, Spaniei, Portugaliei şi Irlandei la un loc, ceea ce face ca statul italian să fie prea mare pentru a fi salvat dacă ajunge în pragul defaultului, notează The Wall Street Journal.
Aproape toată datoria Italiei, echivalentă cu 120% din Produsul Intern Brut (PIB), este finanţată prin intermediul emisiunilor de obligaţiuni de stat. De aceea este foarte important ca datoria să aibă un calificativ cât mai bun din partea agenţiilor de rating. Problema Italiei capătă dimensiuni globale dacă este luat în considerare faptul că ponderea datoriilor italiene în portofoliile marilor bănci europene este enormă în comparaţie cu cea a datoriilor altor state cu dificultăţi de finanţare din zona euro.
Guvernul trebuie să vândă sau să rostogolească datorii de peste 111 miliarde de euro între septembrie şi sfârşitul acestui an pentru a-şi acoperi nevoile financiare. @N_