Sub titlul "Criza financiară: Poate spera euro că va supravieţui?", TheTelegraph a publicat recent un comentariu în care, printre altele, critică dur modul în care au reacţionat liderii europeni, în ultima săptămână, în ce priveşte situaţia din Grecia.
"Dacă ne uităm la modul în care au reacţionat pieţele, am putea crede că ultimele zile au reprezentat un progres în ceea ce priveşte deciziile de diminuare a efectelor crizei financiare. Au fost o mulţime de discuţii, de la reuniunea G7 de la finele săptămânii trecute, la Marsilia, până la reuniunea miniştrilor de finanţe de la Wroclaw, în Polonia", scrie publicaţia menţionată.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, l-au reasigurat pe premierul grec George Papandreou că ţara sa are un viitor în zona euro, în timp ce oficialii UE şi FMI au luat decizia de a amâna până luna viitoare o hotărâre privind eliberarea sau nu a tranşei de 8 miliarde de euro, care este condiţionată de progresele înregistrate de Grecia în reducerea cheltuielilor.
În prezenţa secretarului american al Trezoreriei, Timothy Geithner, liderii europeni au convenit asupra unui pachet de reguli bugetare mai stricte pentru ţările membre UE. Banca Centrală Europeană s-a alăturat Băncii Angliei, Rezervei Federale SUA şi băncilor centrale din Elveţia şi Japonia într-un exerciţiu coordonat menit să furnizeze lichidităţi suficiente în dolari băncilor europene pentru a ajunge cu bine la sfârşitul anului.
Cine sunt oamenii-cheie
Oamenii-cheie din spatele acestor mişcări, au agreat, de asemenea, un subiect pe ordinea de zi: să nu aibă loc discuţii în public privind ieşirea Greciei din zona euro, mai notează publicaţia.
Cancelarul Angela Merkel a avertizat parlamentarii germani să îşi "cântărească foarte atent cuvintele". Geithner a cerut factorilor de decizie din UE să evite să "vorbească liber