Peste 80 de firme de prestigiu participă în acest an la cea de-a şaptea ediţie a Expoziţiei Internaţionale pentru Echipament Militar - EXPOMIL - inaugurată astăzi, la complexul Romexpo. Viorel Manole, directorul executiv PATROMIL, a declarat: "Avantajul de a avea acest EXPOMIL la noi este acela de a ne face vizibili pe o piaţă pe care România este din ce în ce mai agresivă".
Reprezentanţii industriei de apărare au subliniat că ţara noastră se adresează "preponderent UE şi NATO, pentru că armata română nu are bani".
"Expomil" vizează identificarea oportunităţilor pentru dezvoltarea echipamentelor militare, precum şi pentru crearea de noi parteneriate, durabile, care să deschidă noi pieţe pentru industria noastră de apărare.
Prezenţa Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) la "Expomil" urmăreşte ca firmele autohtone să devină tot mai "eligibile şi mai competitive", în perspectiva încheierii unor contracte importante, a precizat Liliana Stuparu, consilier în cadrul MECMA: "Companiile româneşti trebuie să ţină piept firmelor competitive din afară. (...) Scopul organizării standului MECMA transpune preocuparea României să facă faţă pericolelor care ameninţă la nivel mondial. Ne preocupăm să avem echipamente pentru combaterea atacurilor teroriste".
Cătălin Moraru, locţiitorul şefului Departamentului pentru Armament din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a subliniat că principalul scop al cooperării dintre companiile care activează în sectorul apărării şi instituţiile din domeniu este dotarea trupelor româneşti din misiuni cu echipamente de profil. Proiectele prioritare sunt transportul avioanelor fără pilot, armamentului individual şi sistemelor de protecţie individuală.
Fiind organizat odată la doi ani, expoziţia reuneşte peste 80 de firme de profil din zece ţări (Austria, Franţa, Germania, Israel, Italia, Marea