Chiar daca sunt huliti in intreaga lume, chiar daca sunt vizati de sanctiuni internationale, marii dictatori ai lumii gasesc un loc unde au expunere mondiala, unde isi pot lansa discursul virulent la adresa marilor puteri si, daca sunt amuzanti, pot fi si aplaudati.
Adunarea Generala a ONU, care incepe miercuri, la New York, va fi si de aceasta data loc de intalnire pentru "renegatii" altor organizatii internationale. Ce-i drept, Moammar Gaddafi va absenta, dar din motive obiective.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat fuga lui Gaddafi si chiar a incurajat eforturile militare al NATO in ce priveste rasturnarea regimului libian. Pozitia ofensiva a inaltului oficial ONU contrasteaza insa cu viziunea ONU asupra egalitatii dintre liderii lumii.
La precedentele adunari generale ale ONU - inclusiv cea de anul trecut - oficialii organizatiei si demnitarii straini i-au tratat pe toti liderii lumii la fel, probabil privindu-i ca "bastioane de stabilitate in zone instabile ale lumii", scrie Foreign Policy.
In urma cu doi ani, Moammar Gaddafi participa la Adunarea Generala a ONU din New York in urma unor eforturi diplomatice depuse de Marea Britanie, care a pledat in fata Statelor Unite ca liderul libian sa fie privit ca un sef de stat respectabil. Statutul sau de "patriarh" al statului arab i-a oferit presedintia Uniunii Arabe si un loc in Consiliul de Securitate al ONU.
Cu toata absenta lui Gaddafi, si reuniunea din acest an va avea parte, fara indoiala, de lideri controversati. Un exemplu perfect ar fi liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a reusit sa tina prima pagina a ziarelor americane, la o precedenta Adunare Generala, afirmand ca in Iran nu exista homosexuali.
La randul sau, presedintele venezuelean, Hugo Chavez, nu a avut nici o problema, in 2006, sa-l compare de la tribuna ONU pe