Stabilitatea financiară din întreaga lume s-a deteriorat pentru prima dată de la perioada care a precedat prăbuşirea Lehman Brothers.
Evaluarea sistemului financiar mondial de către Fondul Monetar Internaţional a ajuns la concluzia că lupta Statelor Unite contra deficitului bugetar şi criza din zona euro au adus statele lumii la instabilite financiară.
"Riscurile sunt crescute şi timpul necesar rezolvării vulnerabilităţilor care ameninţă sistemul financiar global se scurge", este concluzia FMI, în raportul privind stabilitatea financiară mondială, publicat miercuri.
Organizaţia a avertizat şi asupra faptului că actuala criză a evoluat de la a fi una concentrată pe datoria suverană şi probleme bancare, la o criză politică, în contextul în care liderii întâmpină dificultăţi în eforturile lor de a aduce situaţia sub control.
Criza financiară a intrat într-o nouă fază politică, ce solicită eforturi coerente şi credibile din partea economiilor avansate pentru a calma temerile pieţelor, avertizează FMI în raportul său.
Avertismentul FMI, cuprins în raportul asupra stabilitatii financiare, este văzut ca o confirmare oficială că alunecăm spre o nouă perioadă de turbulenţe, notează Sky News.
Raportul avertizează că liderii politici şi divergenţele dintre ei rămâne principalul obstacol în calea unei soluţii la actuala perioadă de instabilitate.
"În zona euro, au fost făcuţi paşi importanţi pentru rezolvarea problemelor curente, dar divergenţele politice au împiedicat aplicarea soluţiilor".
Potrivit estimărilor, criza datoriilor din Europa a mărit expunerea la risc a băncilor din regiune cu 300 miliarde de euro, problemă ce ar trebui remediată prin recapitalizare. Din totalul de 300 de miliarde de euro, 200 de miliarde reprezintă datoriile unor ţări: 60 de miliarde de euro din datoriile Greciei, 20 de m