Pelerini din toată lumea urcă Drumul Crucii. Mulţi dintre ei provin din Transilvania.
Medjugorje, un loc controversat din Bosnia, unde oamenii cred că, de treizeci de ani, se arată Fecioara Maria. În 1981, şase tineri au avut primele viziuni, iar Medjugorje, dintr-un sat situat între munţi, a ajuns unul dintre principalele locuri de pelerinaj pentru credincioşii din întreaga lume. La Medjugorje vin catolici din întreaga lume, dar şi ortodocşi sau protestanţi. Milioane de pelerini asistă anual la slujbe oficiate în mai multe limbi, urcă pe Muntele Krizevac, dar un lucru este cert: credinţa lor a adus prosperitate în întreaga zonă.
Războiul a ocolit localitatea
„Medjugorje este un loc unde trebuie să fii pregătit să ajungi, să simţi credinţa care îţi îndreaptă paşii spre acest loc din îndepărtata Bosnie. În urmă cu 30 de ani, şase tineri aflaţi cu animalele pe munte au avut primele viziuni. De atunci, Fecioara Maria se arată cu regularitate, iar Medjugorje a ajuns dintr-un sat, una dintre principalele atracţii turistice ale Bosniei", spun vizitatorii. Fenomenul Medjugorje, controversat de altfel, aduce pelerini din întreaga lume. Nici războiul din Bosnia nu a afectat această zonă, deşi la mai puţin de 20 de kilometri s-au purtat lupte crâncene. Fecioara a vegheat asupra localităţii şi a împrejurimilor, iar mesajele care îndeamnă oamenii la pace şi credinţă au continuat. Fecioara Maria, Gospa, cum îi spun localnicii, s-a arătat în continuare, iar îndemnurile sale spre credinţă au făcut înconjurul lumii.
Credinţă fără jandarmi
Majoritatea pelerinilor soseşte la biserica ridicată în localitate. O biserică simplă, care devine de multe ori neîncăpătoare. Parcarea, întinsă pe câteva hectare, nu face faţă numărului mare de autocare şi autoturisme. La Medjugorje, totul este extrem de bine organizat: zeci de locuri unde spovedania are loc în ma