Prăbuşirea turnurilor World Trade Center la 11 septembrie 2011 a fost provocată de reacţia explozivă generată de intrarea în contact a aluminiului topit provenit de la avioanele Boeing 767 deturnate de terorişti cu apa din sistemul antiincendiu, apreciază un expert norvegian, citat de AFP.
Comisia de anchetă oficială privind aceste atentate a conchis că elementele metalice care formau structura internă a turnurilor gemene, încălzite până la incandescenţă în urma incendiului, a cedat.
Dar, potrivit lui Christian Simensen, cercetător la departamentul Materiale şi Chimie al SINTEF, cel mai important organism independent de cercetare din Scandinavia, explicaţia autorităţilor americane este eronată.
Potrivit teoriei sale, aluminiul care intră în compoziţia cabinelor celor două avioane a început să se topească sub efectul incendiului şi s-a scurs către etajele inferioare, unde a intrat în contact cu apa proiectată de sistemul antiincendiu.
Atunci a avut loc un fenomen binecunoscut chimiştilor: o explozie devastatoare.
"Combinaţia de aluminiu topit şi apă produce explozii fenomenale, aşa cum demonstrează atât expertizele ştiinţifice, cât şi cele 250 de accidente înregistrate în cadrul industriei de aluminiu din 1980", subliniază Simensen în studiul său, publicat în revista de specialitate Aluminium International Today şi prezentată recent într-o conferinţă la San Diego.
Scut de rigips
Una dintre aceste experienţe a pus în contact 20 de kilograme de aluminiu topit şi 20 de litri de apă, cu puţină rugină drept catalizator: deflagraţia a distrus tot laboratorul şi a lăsat un crater de 30 de metri în diametru, a asigurat cercetătorul.
Or fiecare dintre avioanele Boeing care au intrat în turnurile World Trade Center conţinea 30 de tone de aluminiu.
Avioanele care au intrat în turnuri "ar fi trebuit să fie acoperite cu fr