Debranşări masive, dezechilibrarea sistemului de termoficare, "căldură în funcţie de culoarea politică", frig, facturi cât 70% din salariu. Asta susţin primarii, parlamentarii şi liderii USL că se va întâmpla în urma deciziei Guvernului de a nu mai subvenţiona căldura pentru populaţie.
Primarul Iaşului, Gheorghe Nechita, a spus în cadrul dezbaterii organizate la Palatul Parlamentului, că hotărârea Guvernului obligă primăriile să mărească preţul plătit de populaţie pentru gigacalorie. "Anul trecut, subvenţia a fost de 180 de milioane de lei. Anul acesta, a crescut cu încă 300 de milioane de lei. Consecinţa: au crescut cheltuielile cu energia termică, oamenii se vor debranşa masiv, pentru că nu vor mai avea cu ce plăti facturile, sistemul se va dezechilibra. Când se va dori privatizarea sistemului, nu o să mai avem ce privatiza", a spus Gheorghe Nechita.
La rândul său, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat că, pentru a putea suporta facturile la căldură majorate cu 37%, aproximativ 450-500.000 de bucureşteni ar avea nevoie să primească ajutoare pentru plata facturilor. În opinia acestuia, ar mai fi nevoie ca CET-urile să treacă în subordinea municipalităţii şi să fie administrate în parteneriat public-privat. "Acum, CET-urile sunt administrate din Ministerul Economiei. Le-am cerut, dar ni s-a dat cu flit total. Avem un studiu din care reiese că, pentru eficientizarea regiei de termoficare, ar fi nevoie de trei miliarde de euro în patru-cinci ani. Acum, pierderile regiei au scăzut de la 24,7% la 24,3%", a spus primarul general.
El a mai vorbit şi despre "datoria ancestrală" pe care municipalitatea o are la ELCEN şi care, în cea mai mare parte, provine din penalităţi. Parlamentarul USL Iulian Iancu a găsit imediat soluţia: "Potrivit Codului Fiscal, dacă ai de încasat penalităţi, înseamnă că ai venituri care au adus profit, iar profitul se impo