Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, au semnat, la Washington, în luna septembrie 2011, Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.
Participarea României la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa, în noua sa variantă (European-based Phased, Adaptive Approach for Missile Defense/EPAA), a fost decisă de către CSAT la 4 februarie 2010.
În data de 3 mai 2011, preşedintele României Traian Băsescu, a anunţat public decizia CSAT privind aprobarea amplasării componentelor din România ale sistemului de apărare antirachetă la unitatea militară Deveselu, în judeţul Olt. Decizia României de participare la sistemul american EPAA este în acord cu hotărârile adoptate pe această temă la Summit-urile NATO de la Bucureşti (aprilie 2008), Strasbourg-Kehl (aprilie 2009) şi Lisabona (noiembrie 2010).
Sistemul antirachetă EPAA (Abordarea Europeană Adaptivă în Etape) este un sistem strict defensiv, potrivit autorităţilor române. El apără împotriva oricărui atac, din partea oricui, cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune sau, în faza finală, intercontinentale. Sistemul va fi utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU.
Costurile legate de amplasarea sistemului antirachetă în fosta bază aeriană de la Deveselu se ridică, potrivit oficialilor americani, la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual pentru funcţionarea sistemului, banii fiind suportaţi integral de SUA.
Guvernul Statelor Unite ale Americii va suporta costurile realizării construcţiei, precum şi pe cele de dislocare, operare şi întreţinere a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
De asemenea, SUA v